Kerst
Door: Lisette
Blijf op de hoogte en volg Lisette
21 December 2006 | Australië, Melbourne
Lieve allemaal,
In Australie is de kerstgekte uitgebroken. Iedereen koopt kadootjes voor iedereen. Ik kreeg van mijn collega's en huisgenoten zelfs kadootjes. Heel aardig.
In de stad is er een echte kerstsfeer. Enorme kerstbomen, kerstverhalen in etalages, brievenbussen voor de kerstman en een grote advant kalender op de zijkant van een groot gebouw. Ondanks al die kerstgekte heb ik alleen nog geen kerstgevoel. Het is vandaag namelijk 37 graden. Kerst en warm weer is voor mij een rare combinatie.
Op mijn werk leeft iedereen erg naar kerst toe. Ik heb van mijn werk in het totaal zelfs 5 kerstvieringen: Ontbijd met de afdeling, lunch met iedereen die in het lab werkt, diner met mijn directe collega's, een lunch met het hele bedrijf en als afsluiter voor de kerstvakantie een lunch met mijn directe collega's. Echte kerstgekte!
Ik ga waarschijnlijk dit jaar kerst vieren op het strand, samen met Michiel!
Afgelopen weekend ben ik met Rosy (een college) en haar zussen naar Williamstown geweest omdat ze daar de lekkerst fish en chips hebben.
Met een veerbood zijn we vanaf het strand van Melbourne naar de overkant van de baai gevaren. Daar ligt Williamstown. Het is een schattig dorpje met een marktje en inderdaad heerlijke fish en chips.
Ik moet nog wel een beetje wennen aan de zon in Australie. Die is anders dan in Nederland. Feller. Een zonnenbril is hier geen leuke accessoire, maar noodzaak. En je kunt hier in een half uur verbranden op een mooie dag.
Over het algemeen is de temperatuur hier heerlijk. Rond de 20 graden. Op sommige dagen wordt het warmer. 35 graden is geen een uitzondering. Door de hitte en de droogte ontstaan er veel bosbranden de omgeveing. Het is hier een natuurlijk verschijnsel. Part of the circle of life. In de stad komt het gelukkig niet voor, maar regelmatig kunnen wij de rook zien en ruiken. De eerste keer dat ik dit mee maakte heb ik het hele huis doorzocht, omdat ik bang was dat er iets in de brand stond.
Australie heeft veel gebruiken van de engelse overgenomen. De fish en chips is daar een goed voorbeeld van.
De engelse koningin is nog steeds de vorst van Australie. Zij staat ook nog steeds op de australische dollar. Andere voorbeelden zijn:
- Cricket (wedstrijden van 5 dagen tussen Australie en Engeland)
- Melk in de thee
- De taal natuurlijk, aangevuld met sleng
Gelukkig hebben de meeste australiers niet de witte, engelse, snel verbrandende huid. In combinatie met deze zon zou die namelijke heel rood worden.
Ik hoop dat jullie een hele fijne, hopelijk witte kerst hebben en een gelukkig nieuwjaar!
Liefs Lisette
Ik ga waarschijnlijk dit jaar kerst vieren op het strand, samen met Michiel!
- Cricket (wedstrijden van 5 dagen tussen Australie en Engeland)
- Melk in de thee
- De taal natuurlijk, aangevuld met sleng
Liefs Lisette
21 December 2006 - 08:43
Ilse:
Hoi hoi,
Hier is het juist het tegenovergestelde van de kerstgekte in Australie: in het grootste moslimland ter wereld doet niemand iets aan kerst.
Dus ook ik heb geen kerstgevoel.
Volgend jaar beter!
Liefs
x
Ilse
P.S Geniet van de dagen met Michiel! -
21 December 2006 - 08:45
Erna:
Ha Lisette,
Dat er zo'n grote kerst-gekte in Australie zou zijn, had ik ook niet gedacht; en ik vermoed dat ik dit denk (net als jij) omdat het zo warm is in Australie: dat is niet kerst-like, dus kun je ook niet kerst-mad worden (toch?). Hier in 5-10C graden Holland is er ook kerst-gekte. Gister was er op het nieuws dat Den Ilp (klein plaatsje in Noordholland) geen "ramp"-toerisme heeft, maar "lamp"-toerisme. Bijna iedereen in Den Ilp heeft z'n huis, tuin en koeien met lichtjes behangen in allerlei voorstellingen. En dus krijg je dan grote touringbussen en auto's vol met oude(re) dametjes die "gezellig" lichtjes gaan kijken, hetgeen weer tot grote files en opstoppingen leidt daar in die metropool Den Ilp.
Ik geniet van mijn eerste week vakantie. Nog 5 nachtjes slapen en dan is Michiel er!; ik wens jou en Michiel heel veel plezier, mooie after-Xmas en een mooie jaarwisseling (waarschijnlijk ook op het strand, in je bikini ???).
Liefs Erna -
21 December 2006 - 11:50
Martine:
Mijn kerstgevoel is ook nog ver te zoeken. Alhoewel mijn kamer in kerstsfeer is gehuld, er overal lichtjes hangen op de huizen, wil het nog niet lukken. Toch is dat juist leuk om een keer mee te maken! Ook omdat hier verschillende culturen door elkaar leven, en sommigen wel uitgebreid Kerst vieren en anderen juist totaal niet.
Is het al gelukt met foto's op je site zetten? Ik ben namelijk erg benieuwd naar hoe het er daar uit ziet.
Fijne dagen met Michiel samen, wat ontzettend leuk dat hij er bijna is! Geniet er van! -
22 December 2006 - 09:11
Angela:
Hey Lisette,
Let je er wel op dat je je Nederlands daar niet helemaal verwaterd: ontbijd en veerbood klopt toch niet helemaal ;)
Ik wilde je graag een fijne kerst wensen, dus bij deze! Geniet er maar van. En geniet toch ook maar van het weer, hier is vanaf vandaag dan echt de winter aangebroken.... (gelukkig is de kortste dag van het jaar wel geweest!)
Ik vind het nog steeds hartstikke leuk je berichtjes te lezen en daarnaast leuke dingetjes over Australië te horen, dus ga er vooral mee door!
Liefs van Angela -
22 December 2006 - 11:48
Angela:
Oh, en de bosbranden waren daarnet nog op het journaal hier trouwens... -
24 December 2006 - 12:07
Jetske:
Hey Lisette!
Ja, klinkt heel raar zeg..hoewel wij hier toch ook echt geen witte kerst hebben, is het in ieder geval wel kouder dan 10 graden. 37 graden is wel erg hot voor kerstmis:);
heel veel strandplezier gewenst!
Liefs! -
08 Januari 2007 - 12:52
Hanne:
Hey Lisette!
En hoe is de kerst en Oud&Nieuw geweest? Lijkt me heel bijzonder op het strand! En nu maar wachten op het volgende berichtje...
Veel plezier daar!
xx Hanne